Αξιοθέατα - Αλοννήσος
Παλιό Χωριό ή Μεσαιωνική Χώρα
Το Παλιό Χωριό αποτελεί την παλιά πρωτεύουσα της Αλοννήσου, χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, με θέα σε όλα τα σημεία του ορίζοντα, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Πατητήρι. Όπως όλα τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, έτσι και η Αλόννησος μαστίζονταν από την πειρατεία σε όλες τις ιστορικές περιόδους, γεγονός που ώθησε τους κατοίκους στο ύψωμα, όπου έχτισαν το κάστρο και μέσα σ’ αυτό τα σπίτια τους. Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για το πότε ακριβώς χτίστηκε το κάστρο, ωστόσο μας είναι γνωστό ότι από το 1735 και μετά η Χώρα άρχισε να επεκτείνεται και εκτός των τειχών, μέχρι το 1965 όταν ο σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν και να μετοικήσουν στο Πατητήρι.
Το Πατητήρι
Το Πατητήρι αποτελεί το κεντρικό λιμάνι και πρωτεύουσα της Αλοννήσου, όπου ζουν οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού. Χτίστηκε μετά το σεισμό του 1965 που κατέστρεψε το Παλιό Χωριό ή Χώρα, γεγονός που είναι εμφανές στην αρχιτεκτονική των σπιτιών, που είναι στην πλειοψηφία τους καινούρια. Πλαισιωμένο από ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, το Πατητήρι διαθέτει μία μοναδική ήρεμη ατμόσφαιρα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για διακοπές χαλάρωσης. Στενά ασβεστωμένα δρομάκια και σκάλες δίνουν μία ιδιαίτερη νότα στο μικρό αυτό λιμάνι με τα κρυσταλλένια καταπράσινα νερά.
Άγιοι Ανάργυροι
Στη βόρεια πλευρά του νησιού βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στην άκρη του γκρεμού, στο οποίο οδηγεί ένα μικρό μονοπάτι μέσα από το δάσος. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Αλοννησιώτες είχαν επιλέξει άλλο σημείο για να χτίσουν το μοναστήρι, όμως η εικόνα εξαφανιζόταν τα βράδια και την έβρισκαν το πρωί στο σημερινό σημείο. Αυτό έγινε αρκετές φορές και έτσι αποφασίστηκε να χτιστεί στο σημείο αυτό.
Αρχικά λειτούργησε ως μοναστικό κέντρο, πράγμα που αποδεικνύεται από ερείπια κελιών και βοηθητικών χώρων και υπαγόταν στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Ο ρυθμός της εκκλησίας είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο και στις τέσσερις γωνίες υπάρχουν εντοιχισμένες κεραμικές στάμνες για καλύτερη ακουστική.
Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
Το Μουσείο είναι μία ιδιωτική προσπάθεια του Κώστα και της Άνγκελας Μαυρική. Ιδρύθηκε το 2000 και το οποίο βρίσκεται στα αριστερά του λιμανιού στο Πατητήρι. Σε αυτό το τετραώροφο πέτρινο κτήριο μπορείτε να θαυμάσετε συλλογή των πειρατικών εκθεμάτων με πολλά αντικείμενα από τα πειρατικά πλοία του 16ου με 18ου αιώνα, αντικείμενα της αντίστασης και του πολέμου των Ελλήνων του 1821, και γενικότερα εκθέματα από την ιστορία του νησιού.
Εκκλησία του Χριστού
Ανεβαίνοντας στα σοκάκια του Παλιού Χωριού σίγουρα θα την συναντήσετε. Είναι η μεγαλύτερη του Κάστρου και κτίστηκε τον 17ο αιώνα. Η αρχιτεκτονική της έχει έντονα σημάδια ενετικής επιρροής και είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο ο οποίος σκεπάζεται με πηλιορείτικες πλάκες.
Με τον σεισμό του 1965 δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ στο εσωτερικό της εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Επίσης οι εικόνες που φυλάσσονται στο ναό παρουσιάζουν ενδιαφέρον και είναι τρεις του 17ου αιώνα καθώς και δέκα πέντε, του 18ου-19ου αι.
Με τον σεισμό του 1965 δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ στο εσωτερικό της εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Επίσης οι εικόνες που φυλάσσονται στο ναό παρουσιάζουν ενδιαφέρον και είναι τρεις του 17ου αιώνα καθώς και δέκα πέντε, του 18ου-19ου αι.
Αμφορείς στη θέση Τσουκαλιά
Σημαντικά αρχαιολογικά δεδομένα προκύπτουν στις παραθαλάσσιες θέσεις «Τσουκαλιά», «Καλαμάκι» και «Βαμβακιές» όπου υπάρχουν εργαστήρια αμφορέων, τους οποίους γέμιζαν με ντόπιο κρασί και τους φόρτωναν σε εμπορικά πλοία. Στο όρμο «Τσουκαλιά» ιδιαιτέρως, είναι εντυπωσιακό το θέαμα των διάσπαρτων αμφορέων και των ενσφράγιστων λαβών με την ένδειξη «ΙΚΙΟΝ» που μαρτυρούν χώρο οινοπαραγωγικής δραστηριότητας και κατασκευής αμφορέων που προορίζονταν για την εξαγωγή του τοπικού οίνου. Εκτός από την παραλία ακριβώς από δίπλα θα δείτε και τον περιφραγμένο χώρο με τα κομμάτια από τα αγγεία γι' αυτό και το όνομα της παραλίας.
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα στις 16 Μαΐου 1992. Είναι το πρώτο φυσικό θαλάσσιο πάρκο στην Ελλάδα. Επίσης, είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 2.260 τετρ. χιλιόμετρα. Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών αι ζώων, αλλά και σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.
Πέρα από τη θαλάσσια περιοχή, το πάρκο περιλαμβάνει το νησί Αλόννησος, έξι μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Ψαθούρα, Πιπέρι και Σκάντζουρα), καθώς και 22 ακατοίκητα νησάκια και βραχώδεις εκτάσεις.
Πέρα από τη θαλάσσια περιοχή, το πάρκο περιλαμβάνει το νησί Αλόννησος, έξι μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Ψαθούρα, Πιπέρι και Σκάντζουρα), καθώς και 22 ακατοίκητα νησάκια και βραχώδεις εκτάσεις.
Σπήλαιο του Κύκλωπα στα Γιούρα
Στα Γιούρα, το μικρό ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται 16 ναυτικά μίλια βόρεια της Αλοννήσου, βρίσκεται το μεγαλύτερο σπήλαιο των Βορείων Σποράδων, το οποίο σύμφωνα με το μύθο, ήταν η σπηλιά του Ομηρικού Κύκλωπα Πολύφημου. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μέτρων, οι διαστάσεις του θαλάμου είναι 40 επί 50 μέτρα και το ύψος του φτάνει τα 15 μέτρα.
Οι συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, έφεραν στο φως λείψανα κατοίκησης διάφορων εποχών, με πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα τα ευρήματα που ανάγονται από την 9η έως την 7η χιλιετία π.Χ., τα οποία είναι τα πρώτα ευρήματα αυτής της περιόδου στο Αιγαίο.
Φάρος στη Ψαθούρα
Ο φάρος της Ψαθούρας χτίστηκε το 1895 μετά το ναυάγιο ενός Δανέζικου πλοίου που ξεχείλισε πια το ποτήρι: οι ξέρες αυτές ήταν πολύ επικίνδυνες για τη ναυσιπλοΐα και κάτι έπρεπε να γίνει. Χτίστηκε πάνω σε σχέδια Γάλλων μηχανικών, από πετράδες Σκοπελίτες που χρησιμοποίησαν πέτρα από το νησί ενώ μεταφέρθηκαν μόνο τα μαρμάρινα σκαλοπάτια και μια άλλη μαλακότερη και ευκολοπελέκητη πέτρα για τις ακμές του κτιρίου και τα ανοίγματα. Έχει ύψος 26 μέτρα, βρίσκεται 40 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους φάρους στην Ελλάδα με βεληνεκές 17 ναυτικά μίλια.
Πηγές: taxidologio.gr & taxydromos.gr